Bacheloroppgave

Hvordan skrive en bacheloroppgave gjennom god planlegging og struktur?

Tilbake i bloggverden

Etter en krevende og hektisk vår med mye hard jobbing kan jeg endelig si at jeg vil tilbake til bloggverden og utvikle læringspotensialet det lille ekstra gjennom kontinuerlig dypdykk i interessant innhold. Blogging er en god måte å sørge for at man fortsatt lærer seg nye ting, for slik å ikke stivne i gammel tankegang, uten noen form for nye impulser.

Denne våren har vi skrevet bacheloroppgave, noe som markerer slutten på tre spennende og lærerike år på Høyskolen Kristiania. Vi bestemte oss fort for å skrive en litt annerledes bacheloroppgave, rette søkelyset mot noe vi ikke hadde særlig mye kunnskap om fra før av. Valget falt på kunstig intelligens og innholdsproduksjon. Det resulterte i at vi har hatt en innholdsrik vår, hvor vi har lært mye.

En bacheloroppgave utenom det vanlige

Jeg vil selv si at vårt endelig produkt, er en godt gjennomarbeidet oppgave, med mange interessante funn. Vi startet med to tomme hender, som de aller fleste gjør når de begir seg ut på noe de aldri har vært borti før. Gjennom en saumfaring av litteratur forstod vi også raskt at det ikke fantes mye litteratur på området. Vi var rett og slett nødt til å kontakte de riktige personene som vi mente kunne være interessante for oppgaven vår.

Men hvem skal man snakke med? Hvilke personer er mest fortrolige når det gjelder det feltet vi vil studere? Dette er spørsmål som svirrer rundt i hodene til de fleste bachelorstudenter. Et tips er å oppsøke de nettsidene, områdene eller bloggene som kan være interessante gitt det området man studerer. Finn de personene som uttaler seg om emnet eller de personene som viser seg å være mest aktive innenfor dette området. Ikke nøl med å kontakte dem, de er som oftest ikke så skumle som de ser ut. De aller fleste vil hjelpe, det fikk vi erfare.

Prosess og gjennomføring

Det å skrive en bacheloroppgave krever en del struktur og selvstendighet av studentene. Det er ingen som står over deg og pusher deg til enhver tid. Du har en veileder som skal rådføre deg og hjelpe deg på veien, men til syvende og sist er deg selv som avgjør det endelige resultatet.

Begynn tidlig og planlegg! Det er mitt aller viktigste råd i dette blogginnlegget. En god plan og tidlig brainstorming er gull verdt. Skap en forståelse for hva som skal gjøres tidlig i prosessen og hvilket felt du ønsker å studere. Orienter deg i relevant litteratur og sørg for å plukke ut det som er mest relevant for akkurat din oppgave.

Bli god på å strukturere arbeidet. Mye skal gjøres i løpet av et halvt år og det er ikke bare en bacheloroppgave du skal skrive, men du skal også gjennomføre vanlige eksamener, jobbe og kanskje til og med søke jobber. Det er en travel vår og du kan lette trykket mye hvis du etablerer en god arbeidsstruktur.

Avtal intervjuer med relevante personer i god tid. Sørg for å kontakte de du ønsker å intervju tidlig i prosessen, da folk ofte er veldig opptatt og det er ikke alle som bare kan snu seg rundt fort. Det er også tidkrevende å analysere alt av datamaterialet man får inn gjennom intervjuer og da er god tid en faktor som hjelper godt. Et annet tips er å transkribere intervjuer for intervjuer, da har du det fersk i minnet og det er lettere å skille hva de ulike personene har sagt. Pluss at det er mer effektivt.

En siste sjanse, en sjanse til å skrive om det du vil

Som du sikkert har forstått, handler mye av det å skrive en bachelor om å planlegge og sørge for at man har god tid. Ikke ta for lett på det, det er tross alt det siste du gjør på bacheloren din og ikke minst den kan gi deg en unik mulighet inn i fremtiden.

Avslutningsvis vil jeg si at det viktigste er at man skal ha det gøy underveis, ikke tenk på bacheloren som et ork og et evig kaos. Tenk på det som en siste sjanse til å kunne sette deg inn i noe du selv interesserer deg i og brenner for. Det skal være inspirerende og sluttproduktet skal være noe du stolt kan vise frem til venner, familie og kanskje din fremtidige arbeidsgiver.

Dette blogginnlegget er skrevet med et ønske om å lette frustrasjonen til fremtidige bachelorstudenter. Hjelpe de i gang eller for å gi de et lite dytt i ryggen når ting virker håpløst.

Lykke til alle fremtidige bachelorstudenter!

PS: Bacheloroppgaven vil bli publisert på bloggen når den er ferdig sensurert, for de som er interessert i å lese den.

Følg meg gjerne fremover – jeg vil ta for meg ulike temaer innenfor den digitale markedsføringsverdenen.

/Stine Skalleberg

Del innlegget på sosiale medier

1 thought on “Hvordan skrive en bacheloroppgave gjennom god planlegging og struktur?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *