Studentoppgaver

Hvordan bli bedre på Google søk?

Google har blitt en stor aktør på internett og de fleste av oss bruker Google i mange sammenhenger. Enten om du skal finne en matoppskrift eller en restaurant. Google er på mange måter en del av hverdagen til mange, fordi det er en enkel måte å finne frem til det man trenger svar på eller informasjon om. Det man ikke tenker over er at det å kunne google er ikke like “rett frem” som mange tenker. Det finnes en rekke ulike triks og tips til hvordan du kan forbedre ditt Google søk ved bare noen få tastetrykk.

  Kunnskap om hvordan man finner aktuell informasjon på nett og hvordan søkemotorenes egenskaper kan utnyttes til å forbedre trefflisten er utrolig viktig.

(Arne Krokan)

Hver gang du foretar et søk på Google, er det en rekke faktorer som er med på å påvirke hva du får opp som resultat. Google benytter seg av ordet pagerank eller siderangering, som er en måte å sortere ut de sidene som har høyest verdi. Det ut ifra hvor mange sider de lenker til og om disse sidene er bra. Googles søkemotor søker internt i databasen, etter dokumenter som inneholder ditt søkeord. Det finnes utallige resultater, men det som avgjør hvilke dokumenter du blir eksponert for er spørsmålene som stilles. Google stiller ca. 200 spørsmål for å finne ut av hvilke dokumenter som er mest relevante for ditt søk. Spørsmålene omfatter alt fra om siden inneholder søkeordet i overskriften, i teksten, i URL-linken eller om nettsiden inneholder synonymer for det ordet. Google setter til slutt sammen de beste resultatene for ditt søkeord, bare noen få sekunder etter at du tastet ordet inn i søkefeltet.  

8 tips til hvordan du kan bli en mester på Google søk

Gjennom Google sitt power search-kurs fikk jeg større forståelse for hvordan jeg kan benytte meg av Google på en mer effektiv måte. Det handler om å forstå Google som søkeplattform, noe som vil gjøre studiehverdagen eller arbeidsdagen enda enklere. Du vil garantert spare tid og krefter på det å skulle lete seg frem til dokumenter som matcher ditt søk best mulig.  Jeg vil derfor gjennom dette blogginnlegget dele av min erfaringer og tips til hvordan du kan bli en bedre google-søker.

1. Filtrert søk i Google

Google legger til rette for at du som søker kan filtrere bildesøket ditt, når det kommer til både størrelse, farge, type, tidsperiode og bruksrettigheter. For å finne disse funksjonene trykker du inn på innstillinger for søket. For å gjøre det enklere for deg å forstå, skal jeg nå illustrere to funksjoner med bilder nedenfor

Først må du gå inn på Google sitt bildesøk, ved å klikke inn på bilder på Google sin startside:

Skjermbilde

1.Bruksrettigheter

Dette mener jeg er viktig å være klar over når man benytter seg av Google for å finne bilder til for eksempel en blogg eller en skoleoppgave. Det inngår ikke i kurset til Google, men jeg synes det er viktig å bli klar over hvilke bilder man faktisk har lov til å benytte seg av. Dette er med andre ord en funksjon som gjør det enklere for deg å kunne skille ut de bildene som kan benyttes offentlig, uten å bli tatt for ulovlig bruk av bilder som krever opphavsrett.

Skjermbilde 

2. Valg av farge 

Hvis du ønsker å spesifisere søket ditt etter en viss farge kan du gjøre det ved å velge funksjonen farge nede på linjen ovenfor bildene. Mitt eksempelsøk er hund og jeg vil gjerne kun ha brune hunder i mitt søkeresultat, derfor huker jeg av for fargen brun.

Skjermbilde

2. Bildesøk

Det kan også hende at du har et bilde du ønsker informasjon om og Google gir deg muligheten til å søke med bilde fremfor ord. Det er også her viktig at du her går inn på Google sitt bildesøk, som vist ovenfor på det første bildet. For å søke med bilde, drar du bilde over i Googles søkefelt og slik vil du få opp lenker relatert til det bilde du la inn i søkefeltet.

Skjermbilde

 

Skjermbilde nr. 2

Når du da drar bildet fra galleriet og over i søkefeltet som vises på bilde nummer 2, vil søkeresultatet se slik ut:

Skjermbilde

3. Rekkefølge på nøkkelord

Det er viktig å tenke over hvilke søkeord du benytter når du skal finne informasjon om noe på Google. Det er ikke alltid to søkeord som ligner på hverandre, gir samme resultatet. Det er derfor viktig å ta i betrakting hva du egentlig er ute etter. Jeg vil ved hjelp av et eksempel illustrere hva som kan skje dersom man stokker om på et ord og hvilke konsekvenser det har for søkeresultatet.

Skjermbilde (søkeord: stjernehimmel)

 

 

 

Skjermbilde (søkeord: himmelstjerne)

4. Tegn, store og små bokstaver

Det er mange tegn vi bruker når vi skriver til venner eller familie, men det er ikke dermed sagt at vi kan bruke disse tegnene i Google søk. Det er derfor viktig å tenke over hva som fungerer og ikke. Eksempler på tegn som utelates fra Google søk er:

Skjermbilde

Derimot har ikke valget av store eller små bokstaver noen innvirking på Googles søkeresultat. Samtidig er det viktig å være klar over at selvom du staver et ord feil i søkefeltet, vil Google gi deg alternativer til et annet ord med riktig stavelse. Googles database inneholder nemlig et fantastisk feilstavingssystem med en liste over utallige måter å stave et ord eller navn feil på.

5. Valg av nøkkelord 

Når du skal søke etter noe på Google er det somt nevnt viktig å tenke over hva du ønsker å finne informasjon om. Tenk over hvilke nøkkelord du vil benytte deg av, for å få det resultatet du ønsker. Det er med andre ord viktig å trekke ut nøkkelordet og droppe andre overflødige ord. I Google sitt Power search-kurs trekkes det frem tre tips til hvordan du kan forbedre ditt søk:

  1. Tenk over hva du ønsker å finne
  2. Velg de ordene du tror vil komme opp på siden
  3. Sette deg inn i tankegangen til forfatteren av disse ordene

6. Søk etter nyheter 

En annen funksjon som Google tilbyr er at du kan velge kun å søke etter nyheter. Denne funksjonen baserer seg på samme teknikk som filtrering av bilder. Hvis du for eksempel googler ordet teknologi, kan du tilpasse søket slik at du kun får opp nyheter knyttet til begrepet teknologi. Funksjonen gjør det dermed mulig å utelukke andre sider som ikke kommer fra nyhetskilder og slik kan du få mer troverdig informasjon.

7. Eliminering av ord 

Google gjør det mulig for deg å eliminere resultater som forbindes med et ord, noe jeg ikke visste før jeg tok kurset power-search. Du har sikkert opplevd at du har søkt på et ord og fått et resultat med mange irrelevante sider. For å unngå det, kan du skrive [-] minus i søkefeltet etter det ordet. Et eksempel kan være at du søker på ordet [picasso], men du ønsker ikke informasjon om selve kunstneren. For å gjøre Google bevisst på det skriver du: [picasso -artist]. Det vil dermed øke sannsynligheten for at du også får opp andre ting knyttet til ordet picasso.

Skjermbilde

 

 

 

Skjermbilde

8. Finn nøkkelord i tekst

Dette er en av de mest geniale funksjonene som Google tilbyr. Det er ofte du trykker deg inn på en lengre artikkel, hvor du nesten ikke ser noen ende. Det er her Google vil hjelpe deg med å redusere dine søkekostnader, ved hjelp av et enkelt søk i teksten. For å søke i teksten klikker du på cmd + F (Mac-søk) eller ctrl + F (PC-søk) og det vil da komme en liten søkeboks i høyre hjørne på skjermen. I dette feltet kan du skrive inn nøkkelordet du leter etter og Google vil finne ordet i teksten for deg. Du vil få informasjon om hvor mange ganger ordet fremkommer i teksten og ordet vil bli markert i gult. Det gjør det enklere å finne nøkkelordet.

Vil du lære mer om Google søk, anbefaler jeg deg å ta kurset i Google Power search. Kurset består av seks leksjoner og noen små arbeidsoppgaver til hver leksjon.

 

/ Stine Skalleberg

 

PS: Under finner du en lenke som gir tips til hvordan du som blogger eller digital markedsfører kan gjøre nettsiden din mer søkervennlig på Google: 

Synlighetsbloggen – «Hvordan skrive en god tittel i SEO?»

Del innlegget på sosiale medier

6 thoughts on “Hvordan bli bedre på Google søk?”

  1. Veldig nyttig artikkel! Jeg fikk også mange overraskelser da jeg tok det (lange!) kurset. Kjempefint at du har med bilder som illustrerer poengene dine. Du skriver også veldig godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *