Digital markedsføring

Digital revolusjon i betalingsformer

Betalingstjenestene tas til nye høyder og utvikles i retning av selfies, og avanserte betalingsteknologier. Mastercard Europe leder utviklingen og har skapt nye betalingsformer som vil være tilpasset din digitale hverdag.

En digital revolusjon i betalingsformer

Utviklingen kjennetegnes som en revolusjon da det er gått fra å betale med kun kontanter, til å i dag bestå av bankkort, digitale apper som Vipps, selfie-løsninger og bilnøkler med antenne til kortterminalen – for å nevne noe. Det er revolusjonerende betalingsformer som vi aldri hadde sett for oss. Et spørsmål mange kanskje da stiller seg er: Hva med sikkerheten rundt de ulike betalingsformene?

Sikkerhet i betaling er forbrukerne veldig opptatt av og det er ikke vanskelig å forstå at mange kan bli skeptisk til de digitale betalingsløsningene. Det er nytt og man må kunne vende seg til nye tjenester som forenkler hverdagen. Relatert til betalingstjenesten Vipps kan man diskutere hvor sikker den er. Du legger igjen kortinformasjon på en app, men hvordan kan vi stole på at den informasjonen forblir i appen.

Sommeren 2015 er et eksempel på en stor sikkerhetsglipp i systemet til Vipps. Det ble gjort tre svindel-forsøk, men ingen ble Svindlet, fortalte Even Westerveld i DNB i en e-post til VG. Det ble uansett satt i gang en diskusjon rundt sikkerheten til Vipps, hvor det kom frem at andre personer kan opprette en konto i en annen persons navn. Det svekker omdømme til tjenesten og vi forbrukere øker vår skepsis.

Enkle og kreative løsninger

Netthandelen øker og bruk av mobil har de siste årene skutt i været. Forbrukerne stiller krav til nye og brukervennlige løsninger som vil forenkle deres digitale hverdag. Det er her de ulike betalingsformene skal bidra til forenkling i betalingsprosessen. Med nye metoder som selfie-betaling på internett, vil du enkelt kunne betale med å kun ta et bilde av deg selv. Det kalles for biometriske betalingsløsninger og har allerede vært testet i USA og Nederland.

Tjenesten er ofte omtalt som “Selfie-pay”. Ifølge Mats Taraldsson, Digital Business Development Manager i Mastercard for Norden og Baltikum, er dette en mulighet til å utvikle en betalingsform som gjør betalingen enklere og sikrere. Ved bruk av biometri benytter man selfies, hjerteslag eller puls, for å identifisere seg, noe som ikke er like enkelt å kopiere. Alikvell stiller jeg spørsmålstegn med hvordan vi da kan beskytte vårt personvern? Med det mener jeg, at ved å ta en selfie av seg selv for å betale på nett, vil du automatisk dele ansiktet ditt på nett og med dagens teknologi vet du aldri hvor det bilde kan havne.

Fremtidens utsikter

Fremtiden ser ut til å bli preget av digitale løsninger, med ansiktet som den nye formen for betalingsgodkjenning. Samsung er allerede forberedt på hva vi har i vente med sin nye telefon Samsung Galaxy S8. Det er en mobiltelefon som tar sikkerheten til nye høyder, ved å ta i bruk irisskanning, den indre delen av øyet. Ifølge Samsung er irisskanning som identifisering opptil 200 ganger sikrere enn en fingeravtrykkleser.

Jeg tror likevel at spørsmålstegn rundt sikkerhet og personvern vil følge utviklingen, med en skepsis til hvordan fremtiden vil kunne prege personvernet. Vil all informasjon om oss kunne lagres i cookies eller vil vi kunne beskytte oss ved bruk av slike nye betalingsformer? Hva tenker du?

 

/ Stine Skalleberg

 

 

Kilder:

VG – Nå kan du snart betale med en selfie

VG – tre svindel-forsøk med Vipps

Samsung – smartphone Galaxy S8

Del innlegget på sosiale medier

4 thoughts on “Digital revolusjon i betalingsformer”

  1. Spennende! Jeg jobber i en bedrift som håndterer løsninger for å kunne bruke mobiltelefonen, briller, ringer, klokker og alt mulig som betalingsløsning. Jeg har troen på at vi i løpet av de neste 10 årene vil gå helt vekk fra bankkort (selv om vi ikke helt er borte fra fysiske penger enda).
    Bra innlegg med god lengde!

    1. Tusen takk Johanne! Så spennende at du jobber med akkurat dette, det er en interessant utvikling å følge fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *