Social Media Days Oslo 2017

Leder i Google Norge: Hva skjer nå? Har det skjedd allerede?

Det er det ingen tvil om at internett har kommet for å bli og at det blir mer og mer viktig for folk. Lederen for Google Norge, Jan Grønbech henger med i utviklingen og under Social Media days i Oslo delte han sine synspunkter på den digitale utviklingen vi nå står ovenfor. Om 20 år vil ifølge Grønbech, hver og en av oss ha det meste på internett. Han tror at nesten alt vi eier vil være på internett. Spørsmålet vi da kan stille oss er: Hva med privatlivet vårt? Hvordan vil utviklingen påvirke oss som mennesker og hva kan vi gjøre for å møte utfordringene best mulig?

Teknologien må tas på alvor

Om ti år kommer ikke 500 av de beste selskapene i verden til å eksitere, mener Grønbech. De kommer til å gjenspeile historien til blant annet Kodak, som et eksempel på at teknologien er utfordrende. Grønbech fortalte at han hører daglig fra selskaper at det ikke er noe problem og mange selskaper tror at det bare er å fortsette i samme bane. Dette mener Google sjefen er skremmende, når 2 milliarder jobber kommer til å forsvinne de neste årene. Jobbene automatiseres og dette har vi vært med på før. Det har gjennom tidene vært paradigmeskifter fra jordbrukssamfunn til industrisamfunn, men her har det kommet nye jobber og erstattet de jobbene som ble borte. Det som er nytt med den digitale fremmarsjen er at det kan bli vanskelig å skulle omskolere seg og å komme inn i nye yrker.

Øverst på listen av jobber som kommer til å forsvinne innen kort tid er telefonselgere, Regnskapsfører og revisorer. Grønbech trakk også frem transportbransjen og funderte over hvorfor ikke det står høyt oppe på listen over jobber som kommer til å møte på utfordringer som følge av digitaliseringen. Grønbech trakk frem den kjente Uber debatten, som jeg også har skrevet om tidligere i et blogginnlegg her. Taxi-sjåførene og myndighetene setter foten ned for transporttjenesten Uber. De mener den er ulovlig og utfordrende for tradisjonell transportbransje. Uber-sjåførene går derfor i demonstrasjonstog med bildekk, for å vise hva de mener. Her hadde Grønbech et godt poeng som han trakk fram: Det som kommer til å skje i fremtiden er at Uber-sjåførene kommer til å demonstrere, ikke fordi det er blitt ulovlig, men fordi de mister jobbene sine som følge av selvkjørende biler.

Skjermdump

Et annet eksempel som Grønbech trakk frem var lokfører-streiken i høst. Han synes selv det var ganske festlig å tenke over, fordi innen noen få år eksisterer ikke lokførerne lenger. Grønbech mener at det i fremtiden ikke vil være noe som heter lokfører, fordi ingenting er lettere å digitalisere enn det som går på skinner. I mange land finnes det allerede selvkjørende tog og hvem vet når dette inntar Norge? Selvkjørende biler var også et tema som Grønbech tok opp. Google sjefen mener selv at det kommer til å ta 0 til 3 år før bybilde i Norges største byer er fylt med selvkjørende biler. Tesla har fremmet et forslag om selvkjørende biler og hvis tiltaket går gjennom vil vi se selvkjørende biler i Norge allerede i 2017.

Google: det digitale ledende selskap

Skjermbilde

Google er som vi vet i forsetet og leder an i den digitale verden, men Grønbech hadde en ganske oppsiktsvekkende forklaring på hvordan den teknologiske utviklingen er med på å gi store muligheter. Det å skulle komme inn på den banen som Google driver, var før å se på som helt umulig og alt for kostnadsfullt. I dag mener derimot Grønbech at det er mulig for noen smarte 15 åringer å bruke algoritmer og starte en ny Google. Terskelen er fjernet når det gjelder det med lagringskapasitet og harddisk, mener Google sjefen.

”Våre barn vil oppleve større teknologiske gjennombrudd enn det vi voksne har opplevde på et helt liv”

(Sitat: Jan Grønbech)

Grønbech stilte mange indirekte spørsmål til salen, men et av spørsmålene som overrasket meg mest var dette: Hvor mange er det som har et styremedlem i 20 årene? Google sjefen mener at det er det få bedrifter som har. Han fortalte også at de fleste rister på hodet når han spør om det. Grønbech får stadig høre at han ikke har greie på det og at en som skal sitte i styre må ha erfaring. Videre stilte Grønbech spørsmålet: Men hva ville Uber gjort hvis de drev TV-selskap? De ville bygget på en annen forretningsmodell og latt gründerne styre skuta. Det er de unge hodene som vet hva fremtidens forbrukere kommer til å etterspørre, konstaterte Grønbech.  

Kunstig intelligens: en del av fremtiden

Bilde link

Medisin synes google sjefen er mest spennende og under sitt foredrag fortalte han hvordan en ny digital innovasjon kan fortelle deg om din fysiske form. Den kan fortelle deg hvilke fysisk form du er i ved bruk av rødt eller grønt lys når du våkner. Dersom du er på vei mot å få influensa, vil den gi deg rødt lys og fortelle deg om du for eksempel får influensa i morgen.

Grønbech sa at Google tror kunstig intelligens vil løse diagnosene som vi i dag står ovenfor. Fremtiden vil ikke være preget av en mann eller dame i hvit frakk, som forteller deg hvilken diagnose du har. Det vil kunne løses ved bruk av kunstig intelligens, mener lederen for Google Norge Jan Grønbech.

Følg med videre for flere blogginnlegg, knyttet til Social Media Days i Oslo. Dette er bare starten på hva vi har i vente i 2017. 

 

/ Stine Skalleberg

 

Del innlegget på sosiale medier

2 thoughts on “Leder i Google Norge: Hva skjer nå? Har det skjedd allerede?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *